FK INĐIJA

NAZIV KLUBA : Fudbalski klub “INĐIJA”
GODINA OSNIVANJA : 1933.

STEPEN TAKMIČENJA : Prva liga Srbije
BROJ REGISTROVANIH IGRAČA : 156
NAJVEĆI KLUPSKI USPESI : plasman u Jelen Super ligu Srbije u sezoni 2009/10. Plasman u II saveznu ligu u sezoni 1991/92 godine . Plasman u ¼ finale Kupa Jugoslavije 1992. godine. Prvo mesto u Srpskoj ligi i plasman u Prvu ligu «Telekom Srbija « u sezoni 2006. i 2008.godine.

Fudbalski klub „Inđija“ iz Inđije osnovan je 1933. godine kao klub železničkih radnika. U prvo vreme Klub se takmičio pod nazivom ŽAK da bi ubrzo promenio ime u FK ŽELEZNIČAR. Pod ovim imenom Klub je nastupao do 1969. godine kada menja ime u FK PIK „INĐIJA“ , od 1975. FK AGROUNIJA po nazivu tadašnjeg generalnog sponzora –inđijskog poljoprivrednog kombinata. Od 1994. do 2001. godine klub nastupa pod sadašnjim imenom Fudbalski klub „Inđija“. Od 2001. do 2003. godine generalni sponzor Kluba je Privatno preduzeće „Brazda – coop“ iz Inđije pod čijim imenom Klub nastupa u takmičenjima. Počev od 14. jula 2003. godine Klub ponovo vraća ime FK „Inđija“.

Tokom svoje istorije Klub se uglavnom takmičio u III fudbalskoj ligi. U više navrata učestvovao je u kvalifikacijama za plasman u II ligu da bi konačno 1992. godine uspeo da se plasira u ovaj rang takmičenja. U ovom rangu klub je postigao zapažene rezultate takmičeći se u jedinstvenoj Ligi sa renomiranim klubovima iz tog ranga a u istoj sezoni ostvario je plasman u ¼ finale Kupa Jugoslavije eliminisavši renomirane prvoligaške i drugoligaške ekipe. U sezoni 2005/2006. godine Klub je osvojio prvo mesto u Srpskoj ligi – grupa Vojvodina i time izborio plasman u Prvu ligu «Telekom Srbija «. Ligu napušta nakon samo godinu dana takmičenja.

U sećanju zauvek ostaje utakmica pretposlednjeg kola prvenstva protiv Novog Pazara, odigrana na Gradskom stadionu u Inđiji, pred prepunim gledalištem. Promašen penal, koji je izveo Damir Skorupan, vratio je „zeleno – bele„ ponovo medju trećeligaše. Konsolidovani tim, već u narednoj sezoni, obezbedjuje ekspresni povratak u Prvu ligu. Kroz naporne utakmice baraža eliminisani su „Radnički„ iz Obrenovca, “Sloga„ iz Kraljeva i niški „ Radnički „ sa kojim su odigrane dve utakmice. Nakon ovog istorijskog uspeha svi u zeleno – belim redovima imaju zajednički stav. Pomeranja su dozvoljena samo naviše, ka superligaškom takmičenju, nikako naniže.

Od igrača koji su ponikli u Klubu najveći domet dostigli su Dragoljub Pejović , kasnije igrač novosadske Vojvodine i kulskog Hajduka , koji je i danas rekorder po broju nastupa u olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije čiji je bio kapiten duže vremena. Zoran Janković, kasnije FK „Vojvodina“ , nastupao je za „A“ reprezentaciju Jugoslavije , Bojan Banjac, kasnije profesionalac u Lilu – Francuska, Ratko Vukčević –Obilić /Beograd/, nastupao u Intertoto kupu, Ljubiša Kekić, član „Omonije“ prvaka Kipra.

U redovima FK „Inđije“ poniklo je 35 igrača koji su se kasnije afirmisali kao prvoligaški igrači, što je dokaz stručnog rada sa mlađim kategorijama.